Casa forta de Vilardida
(Vila-rodona - Alt Camp)

Vila-rodona - Casa forta de Vilardida

Vila-rodona - Casa forta de Vilardida (Foto: Albert Esteves, 2019)

Vila-rodona - Casa forta de Vilardida (Foto: Francesc Vidal-Barraquer, 2021)

Situació Vilardida
Es coneix també com a Castell de Vilardida o Torre de Cal Tudó, perquè va pertànyer a aquesta família, propietària de tot el nucli des del segle XVIII. Actualment és una casa de pagès amb un pati interior, molt modificada. El seu origen es pot situar l'any 1151, quan Ponç Pere encomanà el lloc a Ramon de Llorenç perquè hi bastís una fortalesa i un nucli habitat. Més que un castell el que es va fer és una masia fortificada. D'època medieval es conserva un cos d'una certa alçada, una antiga torre, amb una finestra lobulada d'època gòtica. Però l'estructura més antiga es troba a l'interior de la construcció que hi ha al costat de la torre, on hi ha dos arcs apuntats i un tram de parament fet amb opus spicatum.