Església de Sant Joan Baptista
(Rodonyà - Alt Camp)

Rodonyà - Església de Sant Joan Baptista (Foto: Albert Esteves, 2019)

Rodonyà - Església de Sant Joan Baptista (Foto: Francesc Vidal-Barraquer, 2021)

Rodonyà, postal antiga

Situació Plaça Abat Belart
Donada l'existència del castell de Rodonyà des dels segles XII o XIII, cal pensar que al seu costat hi devia haver una església que, tanmateix, no ha deixat rastre documental. És esmentada a la fi del segle XV i, fins a mitjan segle XVI, va ser sufragània de la de Montferri.

L'edifici actual va ser construït l'any 1855. És un edifici de planta basilical, de tres naus dividides en quatre trams. La nau central i el creuer són coberts per volta de canó amb llunetes. La façana és força austera, amb un portal rectangular, una fornícula i dos òculs, un d'ells al frontó triangular que la corona. Està flanquejada per un campanar de torre, quadrat a la base i octogonal al tram superior. Als anys trenta s'hi havia instal·lat un dipòsit al capdamunt, el qual va ser eliminat en una restauració contemporània.