Església de Santa Maria
(La Bisbal d'Empordà - Baix Empordà)

La Bisbal d'Empordà - Església de Santa Maria

La Bisbal d'Empordà - Església de Santa Maria (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Plaça Major
InterèsEspecial interès Interessant
La primera església de La Bisbal (lloc dit aleshores Fontanet) va ser consagrada l'any 904 pel bisbe de Girona. D'aquell primer edifici no n'ha quedat cap vestigi. El temple actual va ser construït entre els anys 1704 (data que apareix a la porta del presbiteri) i 1757 (data inscrita a la façana). En la seva construcció es van fer servir materials de l'edifici antic. El campanar no es va enllestir fins a l'any 1770.

L'edifici té una sola nau, de gran amplada, coberta amb sis trams de volta de canó amb llunetes, i està flanquejada per capelles laterals amb tribunes al seu damunt, i capçada amb un absis poligonal. Té un cor, amb balustrada de fusta, suportat per un arc rebaixat.

Destaca especialment la portalada monumental. La porta, d'arc rebaixat, amb motllures, està flanquejada per dos parells de columnes exemptes, de capitell compost, suportades per pedestals amb escuts, les quals sostenen un entaulament de perfil sinuós, amb dues esferes. Al capdamunt hi ha una gran fornícula, amb frontó partit i volutes als flancs, on ara hi ha una imatge moderna de la Verge. Presideix la portada un escut de la ciutat.