Església de Sant Martí de Llaneres (Castell d'Empordà)
(La Bisbal d'Empordà - Baix Empordà)

La Bisbal d'Empordà - Sant Martí de Llaneres (Foto: Albert Esteves, 2019)

La Bisbal d'Empordà- Sant Martí de Llaneres

La Bisbal d'Empordà- Sant Martí de Llaneres (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Castell d'Empordà. Seguint el camí, passat el poble
L'església de Sant Martí de Llaneres està situada en un descampat, no gaire lluny del nucli de Castell d'Empordà, al costat de l'edifici de la rectoria i de la masia de Can Torrò. Està documentada des de l'any 1101 tot i que l'edifici actual és una construcció de l'any 1584, data que veiem inscrita a la llinda de la porta. Aquesta és de tipus renaixentista, denominada a l'època "a la romana", amb pilastres estriades als brancals, amb capitells jònics, i un frontó triangular al timpà del qual hi ha l'emblema dels Margarit, juntament amb una ferradura, al·lusiva al sant patró.

L'església té una sola nau, coberta amb volta de creueria, i dues capelles laterals a cada banda, en una de les quals hi ha l'ossari gòtic dels nobles Bernat i Guerau de Vilagut. Les claus de volta estan esculpides amb relleus de sant Martí partint la capa, de la Verge, de sant Miquel trepitjant el diable i de sant Martí vestit de bisbe. La capella del Roser va ser reformada l'any 1746.