Ermita de Santa Llúcia de l'Arboç
(La Bisbal d'Empordà - Baix Empordà)

La Bisbal d'Empordà - Ruïnes al costat de Santa Llúcia de l'Arboç (Foto: Albert Esteves, 2019)

La Bisbal d'Empordà - Santa Llúcia de l'Arboç, interior

La Bisbal d'Empordà - Santa Llúcia de l'Arboç, interior (Foto: cartell in situ)

Situació Serra dels Perduts
Isolada, enmig dels boscos de la serra dels Perduts, a les Gavarres, és una església alçada l'any 1717 aprofitant estructures d'una capella més antiga, documentada des del segle XIII i coneguda amb el nom de Sant Nazari de la Ganga. Té una sola nau, amb capelles laterals i absis poligonal, reforçada amb contraforts. La façana és força austera. Està capçada amb una espadanya d'un sol ull i té un òcul al centre. La porta és rectangular, emmarcada amb pedra. A la llinda hi ha un escut on podem veure la creu de La Bisbal i dos ulls, símbols de santa Llúcia, patrona dels malalts de la vista. Al costat de l'ermita hi ha restes de la casa de l'ermità, habitada fins a mitjan segle XVIII. L'any 1749 el bisbe va prohibir que s'hi fessin misses perquè això perjudicava l'església parroquial de Sant Pol, situada a pocs kilòmetres.

Pels volts de la celebració de la festivitat de santa Llúcia, el 13 de desembre, s’hi celebra un aplec popular.

S'hi pot arribar en cotxe tot terreny. Accés per un camí que surt del km 7 de la ctra. GI-660, de la Bisbal a Calonge i passa pel mas Marcó.