Casa Castanyer (Antic Atheneum Polytecnicum) (Barcelona - Sant Pere - Barcelonès)

Barcelona - Casa Castanyer (Antic Atheneum Polytecnicum)

Barcelona - Casa Castanyer (Antic Atheneum Polytecnicum) (Foto: Albert Esteves, 2006)

Barcelona - Casa Castanyer (Antic Atheneum Polytecnicum) (Foto: Albert Esteves, 2015)

EstilNeoclassicisme
Situació Carrer Sant Pere Més Alt, 27
Edifici residencial de tipus senyorial construït a principis del segle XIX en un estil que s'inscriu dins l'auster neoclassicisme romàntic. Té planta baixa i tres pisos. El pis principal té un llarg balcó seguit, les obertures del qual estan ornamentades damunt la llinda. La planta baixa, encoixinada, s'obre amb tres portals de mig punt. A través del central s'arriba a un pati, d'on neix una escala sota una gran arcada sostinguda amb columnes jòniques.

Tradicionalment, s'havia cregut que aquesta casa fou la residència dels marquesos d'Alòs i de Dou, creença que ha estat desmentida posteriorment. Els darrers estudis han confirmat que va ser promoguda per Joaquim Castanyer l'any 1805. Octavi Alexandre atribueix l'autoria del projecte a Ignasi March. Interrompuda la construcció per la Guerra del Francès, l'edifici no va ser enllestit fins l'any 1818. L'any 1867 pertanyia a la vídua de Joaquim Castanyer, la marquesa Consol de Moragas de Quintana. Durant els anys trenta del segle XX va ser la seu de la institució obrerista Atheneum Polytecnicum.