Casa-fàbrica Castanyer (Antic Atheneum Polytechnicum)
(Barcelona | Sant Pere - Barcelonès)

Barcelona - Casa Castanyer (Antic Atheneum Polytechnicum) (Foto: Albert Esteves, 2006)

Barcelona - Casa Castanyer (Antic Atheneum Polytechnicum) (Foto: Anna Corcoll, 2023)

AutorIgnasi March (atrib.) /Antoni Cellés i Antoni Ginessi (atrib.)
Situació Sant Pere Més Alt, 27
El seu origen se situa a 1779, i la reedificació com a residència de tipus senyorial, a principis del segle XIX -1805-, en un estil que s'inscriu dins l'auster neoclassicisme romàntic. Té planta baixa i tres pisos. El pis principal presenta un llarg balcó seguit, les obertures del qual estan ornamentades damunt la llinda. La planta baixa, encoixinada, s'obre amb tres portals de mig punt. A través del central s'arriba a un pati, d'on neix una escala sota una gran arcada sostinguda amb columnes jòniques.

Tradicionalment, s'havia cregut que aquesta casa fou la residència dels marquesos d'Alòs i de Dou, creença que ha estat desmentida posteriorment. Els darrers estudis han confirmat que va ser promoguda per Joaquim Castanyer l'any 1805. Octavi Alexandre atribueix l'autoria del projecte a Ignasi March. Interrompuda la construcció per la Guerra del Francès, l'edifici no va ser enllestit fins a l'any 1818. Altres fonts -Jaume Artigues i Francesc Mas*-, aposten per Cellés i Ginessi. Concebuda com a casa-fàbrica, el 1829 comptava amb quatre màquines d'estampar indianes.

L'any 1867 pertanyia a la vídua de Joaquim Castanyer, la marquesa Consol de Moragas de Quintana. Durant els anys trenta del segle XX va ser la seu de la institució obrerista Atheneum Polytechnicum.

*Artigues, Jaume; Mas, Francesc: Indianes 1736-1847/ BCN. Guia d'història urbana. MUHBA, 2013