Casa Santacana (L'Enrajolada)
(Martorell - Baix Llobregat)

Martorell - L'Enrajolada (Foto: Albert Esteves, 2019)

Martorell - L'Enrajolada, façana del carrer Santacana

Martorell - L'Enrajolada, façana del carrer Santacana (Foto: Albert Esteves, 2019)

Martorell - L'Enrajolada: alcova amb llit estil imperi del darrer quart del segle XVIII

Martorell - L'Enrajolada: alcova amb llit estil imperi del darrer quart del segle XVIII (Foto: Albert Esteves, 2019)

Martorell - L'Enrajolada: alcova amb llit isabelí de mitjan segle XIX (1)

Martorell - L'Enrajolada: alcova amb llit isabelí de mitjan segle XIX (1) (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Carrer Santacana, 15, accés Carrer de l'Aigua, 1
InterèsEspecial interès Interessant
Era l'antiga casa pairal de la família Santacana la qual va esdevenir, mercès a Francesc Santacana i Campmany (1810-1896), un dels primers museus privats de Catalunya i alhora un dels llocs més emblemàtics de Martorell.

La casa es va configurar, en gran mesura, d'acord al desenvolupament del Museu. És un edifici de quatre plantes, amb jardí, en part modificades entre 1965-69 quan va ser adquirit per la Diputació de Barcelona. El nét del fundador, Francesc Santacana i Romeu (1883-1936), va ser qui va fer-ne l'ampliació i va dissenyar la façana historicista del carrer que porta el nom de la família (1916).

La casa incorpora un excepcional conjunt de peces procedents d'enderrocs d'edificis barcelonins (Sant Pere de les Puelles, la catedral i l'ajuntament de Barcelona, la Casa Gralla, els convents de Jonqueres, de Jerusalem, del Carme, de Santa Caterina...). Així, a les diferents façanes interiors i exteriors de l'edifici podem veure capitells, columnes, baixos relleus i molt altres elements d'època romànica, gòtica o renaixentista.