Palau Mercaders (Centre Artístic de Sant Lluc)
(Barcelona | Sant Pere - Barcelonès)

Barcelona - Palau Mercaders (Cercle Artístic de Sant Lluc) (Foto: Rosa Estrada, 2019)

Barcelona - Palau Mercaders. Relleu de Mariano Andrés

Barcelona - Palau Mercaders. Relleu de Mariano Andrés (Foto: Elvira Font, 2021)

Situació Mercaders, 42
Palau residencial configurat durant els segles XVII-XVIII si bé amb orígens medievals. Cap a la fi del segle XVIII, després de la unificació de tres propietats diferents, es realitzen reformes i ampliacions que li acaben de donar la seva actual fisonomia. Des de 2009 és la seu del Cercle Artístic de Sant Lluc.

L'edifici està estructurat en planta baixa, planta noble i dos pisos, amb dues façanes que aboquen respectivament al carrer Mercaders i a la plaça Beates. El parament és fet amb carreus encintats i les obertures estan emmarcades amb pedra picada motllurada. El portal és d'arc escarser, prou ample per donar entrada als carruatges. Dona accés a un pati interior on hi ha l'escala cap a la planta noble, coberta amb un pòrtic d'arcs rampants sobre columnes toscanes. Cal destacar els forjats de fusta, la torratxa i la decoració interior del primer pis.

A l'entrada del palau destaca un relleu de Mariano Andrés Vilella, amb la figura d'un pagès llaurant amb un ruc català.