Utillatge del Molí d'Oli
(Olesa de Montserrat - Baix Llobregat)

Olesa de Montserrat - Molí "La Premsa Nova" (Foto: Albert Esteves, 2019)

Olesa de Montserrat - Molí "La Premsa Nova" (Foto: cartell in situ)

TipusElement singular
Situació Rotonda entre l'avinguda Francesc Macià i el carrer Arquebisbe Ramon Torrella.
El conreu d'oliveres i la producció d'oli va ser la principal activitat econòmica d'Olesa. Al darrer terç del segle XVIII hi havia 12 molins d'oli, sense comptar els de les masies. El més important era el del castell, situat davant de l'actual església. Posteriorment el conreu va anar disminuint deixant lloc per a la vinya. Amb tot, l'any 1912 un grup de pagesos es va agrupar per crear la Premsa Nova, amb maquinària moderna, que es va renovar als anys cinquanta. L'any 1978, amb unes instal·lacions ja renovades, es va fer donació al poble de les màquines antigues i les pedres de molí, les quals van ser ubicades en una rotonda, a l'entrada del poble. Hi ha tres tipus de màquina: la vertical amb dues moles, la horitzontal de tipus àrab i la premsa hidràulica moderna.