Caserna de Cavalleria (Centre d'Interpretació del Patrimoni Històric)
(Martorell - Baix Llobregat)

Martorell - Caserna de Cavalleria

Martorell - Caserna de Cavalleria (Foto: Albert Esteves, 2019)

Martorell - Caserna de Cavalleria, interior

Martorell - Caserna de Cavalleria, interior (Foto: Albert Esteves, 2019)

Martorell - Caserna de Cavalleria (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1917)

Situació Passeig del Quarter, 9
Abans de la construcció de les casernes, els soldats s'allotjaven a les cases particulars dels veïns, la qual cosa comportava nombrosos abusos i problemes de convivència. Per resoldre-ho, a Martorell es va construir una caserna l'any 1731, la qual va tenir gran incidència durant la guerra del Francès i les guerres carlines del segle XIX. Va ser projectada per enginyers militars i construïda pel mestre d'obres local, Antoni Saus. Era un edifici de planta rectangular, de planta baixa i pis, amb capacitat per a sis-cents homes. L'any 1934 va ser adquirida per un particular i de mica en mica es va anar convertint en habitatges i en va restar només una part, la qual, ja molt malmesa, va ser enderrocada l'any 2008.

L'edifici actual és una reconstrucció de l'antiga caserna, duta a terme l'any 2012, que actualment acull el Centre d'Interpretació del Patrimoni Històric.