Castell de Pinyana
(Querol - Alt Camp)

Querol - Castell de Pinyana. capella

Querol - Castell de Pinyana. capella (Foto: Albert Esteves, 2023)

Querol - Castell de Pinyana (Foto: Àngela Llop, 2012)

Situació Camí que surt de la Ctra. C-37, km 33
Situat al cim d'un turó rocallós allargat, no gaire lluny del castell de Montagut. Es conserva en bona part una torre de planta circular i diversos trams del recinte emmurallat que l'envoltava, seguint la planta irregular i allargada de la roca. Hi ha també les restes de l'antiga capella del castell, de nau trapezoidal i absis també trapezoidal, separats per un arc toral. Tot plegat es podria datar al segle XI.

El castell de Pinyana està documentat des de l'any 990. En aquella època era propietat de Sendred de Gurb, el qual el va vendre al seu germà Hug, iniciador de la nissaga dels Cervelló, llinatge que en va mantenir la possessió fins al segle XIII. L'any 1284 va ser cedit al monestir de Santes Creus.