Església de Santa Magdalena
(El Pont d'Armentera - Alt Camp)

El Pont d'Armentera - Església de Santa Magdalena

El Pont d'Armentera - Església de Santa Magdalena (Foto: Albert Esteves, 2019)

El Pont d'Armentera - Església de Santa Magdalena (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1919)

El Pont d'Armentera - Església de Santa Magdalena (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, anys vint)

Situació Plaça de l'Església, 19
El lloc del Pont d'Armentera és esmentat l'any 980 tot i que la seva església no apareix en la documentació conservada fins a l'any 1343, quan va ser erigida parròquia independent de Querol. L'edifici actual és fruit d'una refecció del segle XVII, bastida sobre algunes de les estructures medievals, del segle XIV. És un temple de planta rectangular, de tres naus, la central coberta amb volta de canó apuntada i les laterals, amb volta de creueria, separades amb arcs formers de mig punt. Al frontis hi ha el cor, suportat per un arc rebaixat de maó vist. El portal és adovellat, de mig punt, amb guardapols motllurat que descansa sobre les impostes, conservat de l'església del segle XIV. Al mateix cantó de la portada hi ha la torre campanar, amb la campana Magdalena fosa per Jaume Mestres el 1769, i una torratxa al capdamunt.

A l'interior es conserva un interessant retaule barroc -de composició clàssica- i una reproducció de l'any 1939 d'un santcrist cremat l'any 1936, feta per Felip Coscolla.

Al Museu Diocesà de Tarragona es conserva una Verge amb Nen que havia estat situada en una fornícula de la nau dreta.