La Llotja (Barcelona - Pla de Palau - Barcelonès)

Barcelona - Llotja

EstilNeoclassicisme
AutorJoan Soler Faneca
Situació Passeig d'Isabel II, 1
BCINBé cultural d'interès nacional
La primitiva llotja barcelonina va ser un simple porxo edificat entre 1352-57 molt a prop del mar. Malmesa per les ones i algun atac naval, va ser substituïda per la nova llotja: una gran sala tancada construïda entre 1380-92, damunt la qual s'hi va alçar (entre 1457-59) el saló del Consulat de Mar.
Després dels estralls patits durant l'assalt a Barcelona el 1714, l'edifici va ser reconstruït en estil neoclàssic, tot i respectant la gran sala gòtica. Les obres van ser dirigides per Soler Faneca des del 1774 i van ser acabades pel seu fill, Tomàs Soler i Ferrer, el 1802.
La façana principal, d'estil afrancesat, és situada a la plaça de Palau. Presenta un atri toscà cobert amb voltes i un pòrtic alt de columnes jòniques amb frontó. És remarcable el pati interior, ornat amb escultures neoclàssiques, d'on neix una gran escalinata de tipus imperial, presidida per dues estàtues de Salvador Gurri que representen el comerç i la indústria, i que condueix a la planta noble. En aquesta planta hi ha el Saló Lucrècia, que rep el nom de la magnífica escultura de Damià Campeny "Lucrècia moribunda" i que té el sostre ornat amb una pintura al·legòrica a la Junta de Comerç, obra de Bonaventura Planella. També hi ha el Saló Daurat, amb les parets tapissades amb seda de Damasc.
Des de mitjan segle XIX, l'edifici va estatjar la Cambra de Comerç, la Borsa i l'Acadèmia Sant Jordi de Belles Arts.