La Masó de Selma
(Aiguamúrcia - Alt Camp)

Aiguamúrcia - La Masó de Selma

Aiguamúrcia - Torre de la Masó de Selma, J. Fuguet, 1989

Aiguamúrcia - La Masó de Selma, J. Fuguet, 1989

Aiguamúrcia - La Masó de Selma (Foto: Lluís Porta Massana -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1933)

Aiguamúrcia - La Masó de Selma, dibuix de J. Fuguet

Situació Trencall del camí de Selma
Antic mas de dimensions molt notables que va pertànyer a la comanda templera de Selma. Està situat al voral d'un torrent, prop d'un camí rural que enllaça amb el camí d'aquesta població ara deshabitada. Consta d'un edifici principal, la casa del masover, la capella i altres edificis annexos destinats a pallisses o cellers. L'element més antic és una torre medieval d'època gòtica, de planta quadrada i uns 12 m d'alçada, situada en un dels extrems del cos principal de la masia, el qual és d'època més tardana, probablement del segle XVI. El conjunt havia estat envoltat d'una tanca protegida per un fossat.

La domus de la Masó (o la Mesó) està documentada des del segle XIII, relacionada amb l'orde del Temple i és molt probable que fou la seu de la comanda de Selma.

Segons J. Fuguet, la capella situada al costat de la masia va ser feta construir pel propietari de la casa, Pere Soler de la Mesó, al segle XVI, seguint el model de la capella de Santa Agnès, situada a pocs kilòmetres. És un edifici de nau única, reforçada exteriorment amb contraforts. Ha estat restaurada modernament. No és visitable.