Cementiri de Sitges. Panteó Gaietà Vidal Dimas
(Sitges | Sant Sebastià - Port Alegre - Garraf)

Sitges - Panteó Gaietà Vidal Dimas (Foto: Albert Esteves, 2019)

Sitges - Panteó Gaietà Vidal Dimas (Foto: Albert Esteves, 2009)

AutorEugenio Pedro Cendoya Oscoz / Frederic Marès Deulovol (escult.)
Situació Cementiri de Sitges
Gaietà Vidal Dimas va morir l'any 1936. El seu panteó, projectat per Eugenio Pedro Cendoya (Villabona, Guipúscoa, 1894 - 1975), s'allunya de l'estil dominant entre els panteons del cementiri, en general eclèctics i modernistes, adaptant-se a l'estètica racionalista de l'època, amant dels volums quadrangulars nus, gairebé sense elements ornamentals. Només la figura femenina del costat de la porta, coberta amb un vel i una túnica, en actitud de dol, contrasta amb la fredor arquitectònica del conjunt. Va ser esculpida per Frederic Marès (Portbou, 1893 - 1991), que va ser un dels escultors més reputats en la Catalunya de la postguerra.