Creu de terme de Santes Creus
(Aiguamúrcia - Alt Camp)

Aiguamúrcia - Creu de terme de Santes Creus

Aiguamúrcia - Creu de terme de Santes Creus (Foto: Albert Esteves, 2019)

Aiguamúrcia - Creu de terme de Santes Creus (A. Bastardes, 1927)

Aiguamúrcia - Creu de terme de Santes Creus (A. Bastardes, 1927) (Foto: Albert Bastardes -del llibre Les Creus al Vent-, 1927)

TipusCreus monumentals
Situació Santes Creus. Ctra. TV-2442, km 0
Creu monumental composta de diverses parts que pertanyen a èpoques diferents. Es va poder salvar de la destrucció massiva de l'any 1936 perquè va ser desmuntada i amagada. Presenta un basament octogonal esglaonat, datat el 1652; un fust modern; un nus d'època gòtica, probablement de la fi del segle XIV -on podem veure l'escut de l'abat Porta (1380-1402)-, i un magnífic capitell vuitavat, amb fornícules on s'inscriuen figures de sants. La creu va ser incorporada en la restauració de 1948.