Cementiri: Sepulcre Víctor Balaguer
(Vilanova i la Geltrú | Afores - Garraf)

Vilanova i la Geltrú - Sepulcre Víctor Balaguer (Foto: Albert Esteves, 2019)

Vilanova i la Geltrú - Sepulcre Víctor Balaguer (Foto: Albert Esteves, 2006)

AutorBonaventura Pollés i Vivó / Alfons Juyol (escult.)
Situació Cementiri de Vilanova i la Geltrú
Víctor Balaguer Cirera (Barcelona, 1824 - 1901) va ser un destacat escriptor romàntic, impulsor de la Renaixença, polític progressista, va ser diputat i ministre amb el rei Amadeu. Va ser el promotor de la biblioteca-museu que porta el seu nom.

El seu sepulcre va ser projectat l'any 1905 per l’arquitecte municipal Bonaventura Pollès i Vivó (Barcelona, 1857 - 1918), la realització de la part escultòrica va anar a càrrec d'Alfons Juyol Bach (Barcelona, 1860 - 1917). Està format per un gran pedestal llis damunt del qual hi ha un cos de proporcions semblants però ricament esculpit, amb arquets lobulats, cortinatges i escuts. I a la part superior veiem el sarcòfag, flanquejat per quatre mussols i decorat amb corones de llorer i les paraules Patria, Fides, Amor (Pàtria, Fe, Amor), lema dels Jocs Florals que Víctor Balaguer va impulsar. També hi podem llegir un epitafi, en castellà: Sin amor para mí, lo tuve para todos.