Portal de l'Assumpta
(Monestir de Santes Creus (Aiguamúrcia) - Alt Camp)

Monestir de Santes Creus - Portal de l'Assumpta, façana plaça Santa Llúcia

Monestir de Santes Creus - Portal de l'Assumpta, façana plaça Santa Llúcia (Foto: Albert Esteves, 2019)

Monestir de Santes Creus - Portal de l'Assumpta, façana plaça Major

Monestir de Santes Creus - Portal de l'Assumpta, façana plaça Major (Foto: Albert Esteves, 2019)

Monestir de Santes Creus - Portal de l'Assumpta, façana plaça Major (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, c.1920)

Situació Plaça de Santa Llúcia
El segon portal que cal travessar per entrar al recinte monàstic és el de l'Assumpta, construït a la segona meitat del segle XVIII. Està inscrit dins d'un edifici que es pot considerar prototípic de l'estil barroc, tan pel que fa al coronament, amb la cornisa motllurada i sinuosa, com a l'ornamentació a base de delicats esgrafiats de gerros i garlandes. Està coronat amb una torre octogonal de coberta piramidal.

El portal separa la plaça de Santa Llúcia de la plaça de Sant Bernat. A totes dues façanes la porta està flanquejada per columnes sobre pedestals, les quals sostenen un entaulament amb un frontó que només planteja les arrencades corbes i és l'esgrafiat el que l'acaba de perfilar. La façana exterior presenta una fornícula on hi ha una imatge de l'Assumpció de la Verge que dona nom al portal.