Palau de l'Abat
(Monestir de Santes Creus (Aiguamúrcia) - Alt Camp)

Monestir de Santes Creus - Palau de l'Abat

Monestir de Santes Creus - Palau de l'Abat (Foto: Albert Esteves, 2019)

Monestir de Santes Creus - Palau de l'Abat, galeries exteriors

Monestir de Santes Creus - Palau de l'Abat, galeries exteriors (Foto: Albert Esteves, 2019)

Monestir de Santes Creus - Palau de l'Abat (Foto: Anònim -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, c1900)

Monestir de Santes Creus - Palau de l'Abat - Salvany 1911

Monestir de Santes Creus - Palau de l'Abat - Salvany 1911 (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1911)

Monestir de Santes Creus - Palau de l'Abat (Foto: Jaume Biosca -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1932)

Monestir de Santes Creus - Palau de l'Abat, galeries exteriors (Foto: Francesc Blasi -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, anys vint)

Situació Plaça de Sant Bernat
InterèsEspecial interès Interessant
L'antic Hospital de Sant Pere dels Pobres, construït l'any 1229, va ser transformat al segle XVI en palau per a l'Abat, prou allunyat del cenobi per a no destorbar la vida dels monjos quan l'abat rebia visites. Té un petit claustre, amb un pou al mig, amb arcs rebaixats o apuntats sostinguts per columnes de fust octogonal, que probablement formava part del vell Hospital, i que es va adaptar en la reforma renaixentista. Al seu damunt es veu una galeria superior d'arcs ogivals que va ser cegada i s'hi van obrir finestrals rectangulars. La part exterior de l'edifici està oberta amb galeries d'arc de mig punt sobre columnes toscanes, d'època més tardana. Aquestes galeries donen a un pati on hi ha dos xiprers monumentals, plantats cap a l'any 1800. L'edifici és actualment la seu de l'Ajuntament d'Aiguamúrcia.