Font de Sant Bernat Calvó
(Monestir de Santes Creus (Aiguamúrcia) - Alt Camp)

Monestir de Santes Creus - Font de Sant Bernat Calvó

Monestir de Santes Creus - Font de Sant Bernat Calvó (Foto: Albert Esteves, 2019)

Monestir de Santes Creus - Font de Sant Bernat Calvó (Foto: Josep Garrut -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, inicis segle XX)

TipusFonts, pous i safareigs
Situació Santes Creus. Plaça de Sant Bernat
Situada al centre de la plaça homònima, va ser construïda al segle XVIII, a l'època en què la plaça va adquirir la seva actual fesomia. Està presidida per l'estàtua de sant Bernat Calvó (Reus, 1180 - 1243) que va ser abat del monestir entre 1226 i 1233 i després bisbe de Vic.

Està formada per una pica o bassa circular, al mig de la qual emergeix un gruixut pilar ornamentat amb volutes que suporta tres cossos més coronats amb l'estàtua de l'abat. Originalment els raigs d'aigua sortien per canals a diferents nivells formant un atractiu joc d'aigua,

Al segle XIX es va perdre el cap de la imatge de l'abat, la qual va ser restaurada l'any 1931.