Palau Reial
(Monestir de Santes Creus (Aiguamúrcia) - Alt Camp)

Monestir de Santes Creus - Palau Reial (Foto: Albert Esteves, 2019)

Monestir de Santes Creus - Palau Reial, columna de pòrfir

Monestir de Santes Creus - Palau Reial, columna de pòrfir (Foto: Albert Esteves, 2019)

Monestir de Santes Creus - Palau Reial, escut de l'abat Guillem de Ferrera (†1375)

Monestir de Santes Creus - Palau Reial, escut de l'abat Guillem de Ferrera (†1375) (Foto: Albert Esteves, 2019)

Monestir de Santes Creus - Palau Reial, llinda interior de l'escala

Monestir de Santes Creus - Palau Reial, llinda interior de l'escala (Foto: Albert Esteves, 2019)

Monestir de Santes Creus - Palau Reial, detall de la barana

Monestir de Santes Creus - Palau Reial, detall de la barana (Foto: Albert Esteves, 2019)

Monestir de Santes Creus - Palau Reial, enteixinat del vestíbul

Monestir de Santes Creus - Palau Reial, enteixinat del vestíbul (Foto: Vicenç Valcárcel, 2020)

Monestir de Santes Creus - Palau Reial, enteixinat del vestíbul (Foto: Albert Esteves, 2019)

Monestir de Santes Creus - Palau Reial, cambres annexes

Monestir de Santes Creus - Palau Reial, cambres annexes (Foto: Albert Esteves, 2019)

Monestir de Santes Creus - Palau Reial (Foto: Anònim -Arxiu Centre Excursionista de Catalunya-, inicis segle XX)

Monestir de Santes Creus - Palau Reial (Foto: Francesc Blasi -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, c.1920)

Situació Claustre posterior
InterèsEspecial interès Interessant
El Palau Reial era l'edifici on s'hostatjaven els reis durant les seves estades al monestir, cosa que succeïa molt esporàdicament, de manera que habitualment feia funcions de palau abacial, fins a la construcció del nou Palau dels Abats, al segle XVI.

L'edifici és un magnífic exemple de gòtic civil català. Està centrat per un pati, amb un pou al mig, on neix l'escala que permet l'accés al pis superior, on hi havia les cambres reials. En aquest pis són destacables els enteixinats de fusta policromada. Pels escuts de la reina Blanca d'Anjou i les armes de Catalunya i Sicília s'ha pogut datar la construcció d'aquest edifici durant el regnat de Jaume II, en tot cas, abans de 1322.

Posteriorment, el conjunt va ser incorporat al monestir, per això podem veure també l'heràldica d'alguns abats. A l'enteixinat del vestíbul, per exemple, hi podem veure, al costat de l'escut reial i el del monestir, el de l'abat Porta (1380-1404). I a la part frontal del pati, el de l'abat Ferrera (1347-1375), amb el sarró i les eines de ferrer. Al pou hi ha l'escut de l'abat Pere Nogués (1693-1608).

Integrada en l'arquitectura del pati, destaca especialment la columna de pòrfir, un material exòtic i sumptuós que, segons la tradició, va ser portat des d'Orient per Roger de Llúria.

El Palau Reial té un segon pati, amb dues galeries contigües, un oratori i una torre, després convertida en presó. Aquest conjunt no és visitable.