Refetor i cuina
(Monestir de Santes Creus (Aiguamúrcia) - Alt Camp)

Monestir de Santes Creus - Mosaic del refetor (Foto: Albert Esteves, 2019)

Monestir de Santes Creus - Cuina

Monestir de Santes Creus - Cuina (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Claustre posterior
L'espai on menjaven els monjos, mentre es llegien passatges de les Escriptures, es va construir a començament del segle XIII, conjuntament amb el primer claustre, però la sala que podem veure en l'actualitat és fruit de les reformes dels segles XVII i XVIII, que van afectar també al Palau Reial situat al seu costat. Se sap que l’any 1627 l’abat Bartomeu Rovira va encarregar a un fuster de l’Arboç seixanta cadires de fusta per al refetor nou. A la part frontal, a tocar del sostre, podem veure la data de 1733, quan es va reformar la coberta. Cal destacar els arrambadors, enrajolats amb mosaics policroms de València, els quals envolten també la finestra passa-plats que comunicava el refetor amb la cuina, construïda a la mateixa època.

La cuina ha perdut la coberta i es veu molt alterada. Només es conserven alguns elements que identifiquen clarament la funció de la sala, bàsicament les piques, fetes amb grans blocs de pedra, una taula i un fogó de pedra.