Sepulcre del rei Pere el Gran
(Monestir de Santes Creus (Aiguamúrcia) - Alt Camp)

Monestir de Santes Creus - Sepulcre del rei Pere el Gran

Monestir de Santes Creus - Sepulcre del rei Pere el Gran (Foto: Albert Esteves, 2019)

Monestir de Santes Creus - Sepulcre del rei Pere el Gran (Foto: Juli Santaló -Arxiu Centre Excursionista de Catalunya-, c.1900)

AutorBartomeu de Girona
Situació Interior de l'església del monestir
Pere el Gran (València 1240-Vilafranca del Penedès 1285), fou rei d'Aragó (Pere III) i comte de Barcelona (Pere II), i un dels grans impulsors del monestir. Està enterrat en un sepulcre a l'interior de l'església monacal.

És una obra gòtica de gran interès, iniciada l'any 1293. Les despulles reials hi van ser col·locades l'any 1302 tot i que l'obra escultòrica no s'enllestí fins a l'any 1316. El cos del rei va ser dipositat en una banyera de pòrfir, un tipus de roca de color porpra associat a la reialesa, d'època baix-imperial, que sembla que va ser portada de Sicília per Roger de Llúria, el vas sepulcral del qual està dipositat als peus del sarcòfag reial. La banyera té una coberta de jaspi i descansa sobre dos lleons de marbre blanc. El sarcòfag està decorat amb escultures de sants inscrites en capelletes policromades. L'envolta un baldaquí ogival amb traceria lobulada.

La tomba de Pere el Gran, mercès al pes de la tapa de jaspi, va poder salvar-se de la profanació a la qual va ser sotmesa la del seu fill Jaume II al segle XIX. Això va permetre que les seves restes es conservessin intactes i que l'any 2010 poguessin ser objecte d'un detallat estudi científic.