Sepulcre del rei Jaume II i Blanca d'Anjou
(Monestir de Santes Creus (Aiguamúrcia) - Alt Camp)

Monestir de Santes Creus - Sepulcre del rei Jaume II i Blanca d'Anjou

Monestir de Santes Creus - Sepulcre del rei Jaume II i Blanca d'Anjou (Foto: Albert Esteves, 2019)

Monestir de Santes Creus - Sepulcre de la reina Blanca d'Anjou

Monestir de Santes Creus - Sepulcre de la reina Blanca d'Anjou (Foto: Albert Esteves, 2019)

Monestir de Santes Creus - Sepulcre del rei Jaume II (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1911)

AutorPere de Bonull / Francesc de Montflorit
Situació Interior de l'església del monestir
La construcció d'aquest sepulcre es va plantejar just després de la mort de la reina Blanca d'Anjou, l'any 1310. Se sap que hi van treballar els mestres Bertran Riquer, Pere de Prenafeta i Pere de Bonull. Les escultures del rei i la reina van ser fetes per Francesc de Montflorit. L'obra es va enllestir l'any 1315. L'any següent s'hi van traslladar les despulles de la reina i l'any 1330, tres anys després de la seva mort, les del rei Jaume II.

El sarcòfag està envoltat d'un receptacle d'arquets ogivals trevolats, amb traceria gòtica. Al seu damunt hi ha les figures jacents del rei i la reina, coronats i vestits els dos amb hàbits cistercencs. Als coixins hi veiem les imatges d'uns àngels vinclats sobre els seus caps. Als peus de la reina hi ha dos gossos, símbol de lleialtat, i als del rei, un lleó, símbol de força. En el centre de la tapa, entre les dues imatges reials, s’alça un pinacle. Pel que fa al baldaquí que emmarca la tomba, semblant al del sepulcre del rei Pere el Gran, s'atribueix al mestre Pere de Bonull.

El sepulcre de Jaume II i la reina Blanca van ser saquejats l'any 1836. Les despulles del rei van ser destruïdes i el cos de la reina llençat a un pou, des d'on va poder ser recuperat per un monjo, poc temps després, i dipositat de nou al seu sepulcre. L'anàlisi de les restes de la reina, duta a terme l'any 2010, van confirmar que havia mort en un postpart després de donar a llum al seu desè fill, a vint-i-set anys.