Castell de Rocamora
(Montferri - Alt Camp)

Montferri - Castell de Rocamora

Montferri - Castell de Rocamora (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Camí de Rocamora
Es pot considerar un mas senyorial -en l'actualitat habilitat coma restaurant- configurat per diversos edificis corresponents a diferents èpoques.

En origen era un castell, conegut com a castell de Puigtinyós i documentat des de l'any 1072, que probablement era subsidiari del de Castellví de la Marca, propietat de la família Castellvell. Guillem II de Montcada, fill de Guillema de Castellvell i Guillem Ramon I de Montcada, va llegar el castell al monestir de Santes Creus, l'any 1229. Al segle XIV el monestir va vendre el castell a Arnau de Llobets. L'any 1499 va passar a mans de Guillem Bembell de Puigtinyós, la família del qual emparentà, a començament del segle XVI, amb els Rocamora, que li van donar el seu nom actual.

A la llinda d'un portal, probablement reaprofitat, hi podem veure un escut amb el relleu d'una torre, la data de 1503 i el nom de Munsapat Toren (potser referit a un Montserrat Torrent, del qual no hi ha documentació).