Celler de la Cooperativa Agrícola
(Alió - Alt Camp)

Alió - Celler de la Cooperativa Agrícola (Foto: Albert Esteves, 2019)

Alió - Celler de la Cooperativa Agrícola (Foto: Francesc Vidal-Barraquer, 2021)

AutorClaudi Duran i Ventosa
Situació Avinguda Montserrat, 21
El Sindicat Agrícola i Caixa Rural va ser fundat l'any 1911 i aquell mateix any es va projectar el celler, encarregat a l'arquitecte Claudi Duran i Ventosa per l'empresari Lluís Batalla. L'any 1917 Cèsar Martinell va fer una petita ampliació, destinada a laboratori i motor, que no va alterar en res l'obra original de Duran i Ventosa -qui porta el ciment armat a Catalunya- però que ha fet que molt sovint es consideri erròniament aquest celler entre les obres de Martinell*. Al seu interior, destaquen els cups de ciment, mai vistos abans.

L'edifici és una nau rectangular amb teulada a dues aigües suportada per una encavallada de fusta. La façana principal té una original porta amb contorn d'estrella i un semicercle amb fons blanc on destaca el nom de l'entitat. Al seu cim hi ha una finestra triforada emmarcada amb maó vist, flanquejada per dues finestres semblants, d'una sola obertura de majors dimensions. Al capdamunt, l'escut de Catalunya.

*Ricard Ibarra Ollé El sindicat agrícola d'Alió i el seu celler cooperatiu: la culminació de l'associacionisme agrari alionenc. Quaderns de Vilaniu, núm. 34. 1998