Grup Escorial
(Barcelona | Camp d'en Grassot - Gràcia Nova - Barcelonès)

Barcelona - Grup Escorial

Barcelona - Grup Escorial (Foto: Albert Esteves, 2019)

EstilRacionalisme - Moviment Modern
AutorJoaquim Alemany, Oriol Bohigas, Josep M. Martorell, Francesc Mitjans, Antoni Perpiñà, Manel Ribas Piera, Josep M. Ribas Casas
Situació Escorial, 42-50 / Legalitat, 32 / Alegre de Dalt, 25 / Encarnació 77
La denominada Agrupación de Viviendas El Escorial va ser projectada i construïda sobre una mançana sencera entre els anys 1955 i 1962. Suposà el primer assaig d'illa oberta com a alternativa a la mançana tancada de l'eixample barceloní. Va ser Premi FAD Arquitectura 1962.

El conjunt està resolt amb blocs aïllats, dos dels quals s'adapten a la trama urbana tant en l'alineació com en el volum, i estan resolts bàsicament amb maó vist i gelosia ceràmica. Després hi ha un altre bloc més alt, enretirat respecte al carrer, amb un cos més baix de locals comercials i oficines, ambdós de formigó armat.