Església de Sant Jaume: restes romàniques
(Figuerola del Camp - Alt Camp)

Figuerola del Camp - Església de Sant Jaume, restes romàniques (Foto: Albert Esteves, 2019)

Figuerola del Camp - Església de Sant Jaume, rosassa romànica

Figuerola del Camp - Església de Sant Jaume, rosassa romànica (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Darrere l'església
El lloc de Figuerola està documentat des de l'any 980, però la seva església no és esmentada fins a l'any 1184, com a dependència de la catedral de Tarragona. L'església romànica, modificada l'any 1488, va ser substituïda per un temple barroc als anys vuitanta del segle XVIII, però es va conservar una part de l'estructura antiga, ben visible des de l'exterior.

L'estudi d'aquestes restes ha permès intuir com era l'església romànica: un edifici de nau única, coberta amb volta de canó, potser apuntada, capçada per un absis semicircular, construïda al final del període romànic. Els murs conservats estan fets amb carreus de mida irregular però ben tallats i arrenglerats, alguns amb marques de picapedrer. Es va salvar també una finestra de doble esqueixada, tapiada, i una rosassa, de traceria lobulada gòtica.