Fontscaldetes
(Cabra del Camp - Alt Camp)

Cabra del Camp - Fontscaldetes, font (Foto: Albert Esteves, 2019)

Cabra del Camp - Fontscaldetes, safareigs

Cabra del Camp - Fontscaldetes, safareigs (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Camí de Cabra a Can Rui
Necessita intervenció urgent
Despoblat i enrunat, el petit poble de Fotscaldetes està situat sota el puig de Cabdells, entre els nuclis de Cabra del Camp i el Pont d'Armentera. Té el seu origen en una granja fundada pel monestir de Santes Creus cap a la fi del segle XII en unes terres que formaven part del terme del castell de Selmella. La dependència del monestir es va mantenir fins al segle XVIII.

Als anys trenta del segle XX encara tenia 35 habitants però la manca de serveis, de metge i d'escola, va fer que a poc a poc s'anés despoblant. La darrera família que va viure a Fontscaldetes va ser la de cal Jeroni, abandonada l'any 1964. En els darrers anys l'Associació d’Amics de Fontscaldetes s'ha encarregat de la restauració de l'església de l'Assumpta, l'únic edifici que es manté dempeus. La resta de cases es troba totalment en runes, deixant entreveure alguns portals i arcs ogivals que formaven part de les estructures antigues. Hi ha una font, també restaurada, i restes del safareig. Si no es fa res, en poc temps s'acabarà de perdre el poc que es conserva.