Castell dels Garidells
(Els Garidells - Alt Camp)

Els Garidells - Castell

Els Garidells - Castell (Foto: Albert Esteves, 2019)

Els Garidells - Castell (Foto: Francesc Vidal-Barraquer, 2021)

Situació Carrer del Castell
Necessita intervenció urgent
Situat damunt d'un d'un turó, dins del mateix poble dels Garidells, es troba en estat ruïnós. Es conserva part d'una torre quadrangular, amb espitlleres, d'origen medieval però molt modificada en època renaixentista. De les restes es dedueix que el castell estava centrat per una nau, de la qual es manté dempeus una arcada, amb la torre de defensa al seu costat, sense muralla ni fossar. Es tractaria, per tant, d'una casa forta o casal senyorial fortificat.

La carta de poblament dels Garidells data de 1174, quan el castell ja estava construït, i va ser donada per Guillem de Claramunt, senyor de Tamarit, als seus germans Arnau i Berenguer, anomenats des de llavors senyors de Garidells. Posteriorment va pertànyer als Montoliu i finalment l'any 1582 va passar a mans del monestir de Santes Creus, el qual en va mantenir la possessió fins a la fi de l'Antic Règim. A mitjan del segle XX es trobava encara pràcticament sencer però poc després va començar a enrunar-se i molts dels seus materials van ser utilitzats per bastir noves construccions, entre elles el castell d'Altafulla. L'any 2018 la família Gras Martorell, que n'era propietària, el va cedir gratuïtament a l'Ajuntament.