Església de Santa Maria
(Vallmoll - Alt Camp)

Vallmoll - Església de Santa Maria, capella de sant Miquel (Foto: Albert Esteves, 2019)

Vallmoll - Església de Santa Maria, imatge de sant Miquel

Vallmoll - Església de Santa Maria, imatge de sant Miquel (Foto: Albert Esteves, 2019)

Vallmoll - Església de Santa Maria (Foto: Anna Corcoll, 2019)

Vallmoll - Església de Santa Maria (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, anys vint)

Vallmoll - Església de Santa Maria, capella de sant Miquel (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, anys vint)

AutorJoan Antoni Rovira / Salvador Guinovart, m.o.
Situació Plaça de l'Església
La primera església parroquial de Vallmoll de la que se'n té notícia apareix en un document de l'any 1154 i era de col·lació de l'ardiaca major de la catedral de Tarragona. Aquell primer edifici no ha deixat cap rastre. Al segle XVIII es va construir al seu lloc un nou temple, d'estil barroc classicista, projectat per Joan Antoni Rovira i executat pel mestre d'obres Salvador Guinovart entre els anys 1772 i 1775.

És un edifici d'una nau, coberta amb cinc trams de volta de llunetes i capelles laterals cobertes amb volta d'aresta, intercomunicades, fent l'efecte de naus laterals. Té absis poligonal i cor als peus. La façana presenta un portal d'arc escarser, poc ornamentat, flanquejat per dues falses pilastres que sostenen una cornisa motllurada, del mateix perfil que la porta, damunt la qual hi ha una fornícula amb una imatge moderna de la Verge. Al costat esquerre de la façana hi ha el campanar.

D'aquesta església procedeix un magnífic retaule gòtic, obra de Jaume Huguet, datat entre 1447 i 1450. Actualment, es conserva trossejat, al Museu Diocesà de Tarragona, el MNAC, al Louvre i a la Hispanic Society de Nova York. El retaule major (obra de Lluís Bonifàs i de l'escultor Antoni Pallàs, de 1778) i altres retaules barrocs que hi havia a les capelles laterals, van ser destruïts l'any 1936. Només es va salvar una imatge de sant Miquel matant el drac, obra atribuïda a Lluís Bonifàs. Cal destacar l'orgue de 1886, restaurat modernament.

A la sagristia hi ha una lluneta pintada per Anton Català Gomis.