Castell de Vallmoll
(Vallmoll - Alt Camp)

Vallmoll - Castell

Vallmoll - Castell

Vallmoll - Castell

Vallmoll - El castell, fa un segle

Vallmoll - El castell, fa un segle (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1919)

Situació Plaça del Castell
Situat al capdamunt del poble, és un edifici d'origen medieval però molt reformat al llarg dels segles, fins al seu abandonament al segle XIX. A la fotografia de l'any 1919 podem veure que, tot i que conservava la major part de les seves estructures, ja es trobava en estat ruïnós. Té planta rectangular i s'articula al voltant de dos patis, el pati d'accés i el pati d'armes, on hi havia el palau residencial. Conserva dues torres, una d'elles la d'Homenatge, a la façana nord-est. També es conserva bona part del fossat. L'arquitecte renaixentista Pere Blai va fer obres de reforma i ampliació entre els segles XVII i XVIII. La porta principal va ser instal·lada al nou Ajuntament, l'any 1956. Entre 2018 i 2019 s'han fet importants obres de restauració.

El primer document on s'esmenta Vallmoll és de l'any 1153. Ja aleshores era propietat dels Castellvell, emparentats després amb els Montcada. Al segle XIV, el castell i el seu terme eren propietat dels Cardona i al segle següent dels Burguès. Al segle XVI va passar per matrimoni als Pacs, barons de Brunyolí i després als Buixadors, comtes de Savallà. Des de mitjan segle XX és propietat de l'Ajuntament de Vallmoll.