Església de Sant Joan Baptista
(Valls (vila) - Alt Camp)

Valls - Església de Sant Joan Baptista

Valls - Església de Sant Joan Baptista (Foto: Albert Esteves, 2019)

Valls - Església de Sant Joan Baptista (Foto: Francesc Vidal-Barraquer, 2021)

Valls - Església de Sant Joan Baptista, escut de la ciutat entre lleons (1583)

Valls - Església de Sant Joan Baptista, escut de la ciutat entre lleons (1583) (Foto: Albert Esteves, 2019)

Valls - Església de Sant Joan Baptista (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1911)

Valls - Església de Sant Joan Baptista (Foto: Francesc Blasi -Arxiu fotogràfic C.E.C.-, 1921)

Valls - Església de Sant Joan Baptista (Foto: Francesc Blasi -Arxiu fotogràfic C.E.C.-, 1931)

Valls - Església de Sant Joan Baptista (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1922)

AutorBartomeu Roig, m.o.(pare i fill)
La primera notícia sobre la parròquia medieval de Valls és de l'any 1192. Al segle següent ja s'havia convertit en una de les més importants del Camp de Tarragona. El primitiu edifici romànic va ser reedificat i ampliat al segle XIV, però, tot i això, va resultar insuficient atès el creixement demogràfic que anava tenint la vila, especialment al segle XVI. Així, l'any 1570 s'emprengué la construcció d'un nou temple, l'actual, que pretenia seguir el model de Sant Agustí Vell, de Barcelona. Les obres van ser adjudicades al barceloní Bartomeu Roig i al seu fill, del mateix nom, i es van enllestir l'any 1583.

És un temple de nau única, un dels darrers exemples dels de grans dimensions amb estructura gòtica, compatible amb detalls ornamentals de tipus clàssic propis del Renaixement. Consta d'una nau de vuit trams coberta amb voltes de creueria i capelles laterals allotjades entre els contraforts. L'absis és poligonal, sense capelles radials. Als peus hi ha el cor, d'arcs carpanells amb volta baixa de creueria. El frontis, que aboca a una plaça molt estreta, presenta portalada renaixentista i rosassa lobulada de tipus radial. El campanar, considerat el més alt de Catalunya, va ser construït molt més tard, l'any 1897 projectat per Francesc de Paula del Villar i Carmona en estil neogòtic.

El retaule renaixentista va ser destruït en la seva major part l'any 1936. L'actual és una reproducció de 1947-54, que aprofita les parts que es van salvar de l'original. Entre les capelles laterals podem destacar la del Santíssim Sagrament de 1627, la capella de la Mare de Déu de la Candela, de 1773, la capella de la Mare de Déu dels Dolors de 1781 i la capella de la Immaculada, obra de l’arquitecte Cèsar Martinell. La sagristia nova va ser iniciada l'any 1847.