Església de Sant Joan Baptista: portada
(Valls (vila) - Alt Camp)

Valls - Església de Sant Joan Baptista. Portada

Valls - Església de Sant Joan Baptista. Portada (Foto: Albert Esteves, 2019)

Valls - Església de Sant Joan Baptista. Portada (Foto: Francesc Blasi -Arxiu fotogràfic C.E.C.-, anys vint)

Situació Plaça de l'Església
La portada és plenament renaixentista. Un arc de mig punt motllurat flanquejat per dos cossos de dos pisos, entre columnes corínties sobre pedestals, amb sengles fornícules amb volta de petxina i, al capdamunt, un entaulament amb escultures sobre la cornisa i una gran fornícula central coronada amb un frontó triangular, on hi ha l'escena del bateig de Crist.

Entre els diversos artistes que van participar en l'obra destaca l'escultor d'origen alemany Jordi Virman, que l'any 1575 va fer els caps de lleó dels pedestals i la figura del Pare Etern al timpà i que posteriorment treballà en la rosassa de la façana. El 1581 va esculpir la resta de figures de la façana.

Aquestes escultures originals van ser destruïdes l'any 1936. Les que podem veure actualment són obra de l'artista local Joan Serafini i Masdeu, de 1963. Representen santa Úrsula i sant Pere (esquerra), sant Sebastià i sant Pau (dreta) i sant Joan Baptista, titular de l'església, batejant a Crist, al capdamunt.