Església de Sant Joan Baptista: retaule major
(Valls (vila) - Alt Camp)

Valls - Església de Sant Joan Baptista, retaule

Valls - Església de Sant Joan Baptista, retaule (Foto: Albert Esteves, 2019)

Valls - Església de Sant Joan Baptista, relleu d'alabastre del retaule original

Valls - Església de Sant Joan Baptista, relleu d'alabastre del retaule original (Foto: Albert Esteves, 2019)

Valls - Església de Sant Joan Baptista, relleu d'alabastre

Valls - Església de Sant Joan Baptista, relleu d'alabastre (Foto: Albert Esteves, 2019)

Valls - Església de Sant Joan Baptista, retaule (Foto: Francesc Blasi -Arxiu fotogràfic C.E.C.-, 1924)

Valls - Església de Sant Joan Baptista, retaule (Foto: Pere Català Pic -Arxiu Fotogràfic del Museu d'Art Modern de Tarragona-)

AutorAgustí Pujol, Onofre Fuster / Josep Busquets (restauració moderna)
Situació Interior de l'església de Sant Joan Baptista
Uns anys després d'acabada l'obra de l'església parroquial, el Consell General de la vila va encarregar, l'any 1602, la construcció del retaule major, destruït en la seva major part, l'any 1936. La seva traça ha estat atribuïda a Agustí Pujol I, el qual va realitzar també els elements escultòrics del sòcol, ajudat pels escultors francesos Caixal i Bouquet. S'han conservat els vuit plafons en alabastre de la predel·la, que es correspondrien amb els treballs contractats a Onofre Fuster el 1618. A la dècada de 1630 es contracta a Josep i Llàtzer Tramulles, que hi treballen encara l'any 1662. El daurat, dirigit per Magí Torrebruna, es va iniciar l'any 1699 i es va enllestir l'any 1702, just un segle després dels seus inicis.

Presidit per les imatges de sant Joan Baptista, la Verge i el sant Crist, el retaule presenta al primer pis escenes de la predicació i mort del Baptista, al segon pis escenes del naixement del sant i del baptisme de Jesús, tot plegat envoltat de les imatges dels apòstols, els sis sants doctors de l'Església, entre altres figures bíbliques. Els relleus d'alabastre mostren les escenes de la passió i la mort de Crist.

Malauradament, aquella magnífica obra d'art va ser cremada l'any 1936. Entre 1947 i 1954 l'escultor vallenc Josep Busquets (ajudat per Joan Serafini i Joan Sanromà) va construir-ne una rèplica fidel, aprofitant les restes que havien sobreviscut a la destrossa i restaurant-ne d'altres. De l'original es van poder recuperar sis columnes, tres cariàtides, i tots els alts relleus d'alabastre (excepte el central).