Església de Sant Joan Baptista: retaule de Sant Aleix
(Valls (vila) - Alt Camp)

Valls - Església de Sant Joan Baptista, noces de sant Aleix

Valls - Església de Sant Joan Baptista, noces de sant Aleix (Foto: Àngela Llop, 2013)

AutorLluís Bonifàs Massó
Situació Interior de l'església de Sant Joan Baptista
Del retaule barroc de Sant Aleix, fet en fusta daurada i policromada l'any 1769, es conserva només la talla de Sant Aleix jacent, la Mare de Déu de la Misericòrdia i dos plafons en alt relleu amb escenes de la vida del sant: el superior amb les noces, autoretrat de l'artista, i l'inferior amb les temptacions del diable.

Va ser realitzat per Lluís Bonifàs Massó (Valls 1730-1786) i estava situat a la capella dedicada a aquest sant i que, alhora, servia de sepultura de la seva família i de la família Ixart. La capella contenia la imatge jacent del sant, dins d'una urna de vidre. Al seu damunt hi havia el relleu de la Mare de Déu acollint les ànimes. A un costat, l'escena de les noces del sant que, com hem dit, se suposa que és un autoretrat de l'artista i de la seva esposa. A l’altre costat, un plafó de sant Aleix temptat pel dimoni. També hi havia les imatges de santa Sabina, sant Ferran i santa Teresa, a més dels escuts de les famílies Bonifàs Ixart. El retaule va ser daurat l'any 1771. Va ser cremat l'any 1936, però es va salvar en gran part i va ser restaurat l'any 1993.