Casa de la Vila
(Valls (vila) - Alt Camp)

Valls - Ajuntament. Gal·leria de Vallencs Il·lustres

Valls - Ajuntament. Gal·leria de Vallencs Il·lustres (Foto: Ajuntament de Valls)

AutorRamon Salas Ricomà (façana)
Situació Plaça del Blat, 1
L'edifici és de l'any 1595 però el seu aspecte exterior és fruit de la reforma efectuada l'any 1896 a càrrec de l'arquitecte Ramon Sales Ricomà (Tarragona, 1848 – 1926). La façana està plantejada amb tres cossos verticals delimitats per falses pilastres a l'alçada dels dos pisos, mentre que la planta baixa és unitària, amb tres grans obertures d'arc de mig punt. El cos central està presidit per una balconada de tres finestrals, amb decoració de motllures entrellaçades habituals en l'arquitectura de l'època. Al capdamunt hi ha un capcer, a tall de frontó, on hi ha el rellotge.

De l'interior destaca la sala capitular, construïda l'any 1726, la porta de la qual encara avui dóna entrada al saló de sessions. En aquest saló hi ha la Galeria de Ciutadans Il·lustres, amb retrats dels vallencs més destacats al llarg dels segles, obra de destacats pintors relacionats amb la ciutat, com Francesc Galofre Oller. Des de l'any 1891, cada deu anys, Valls ret homenatge a un ciutadà amb la distinció de fill il·lustre i penja el seu retrat a la Galeria.