Plaça de l'Oli
(Valls (vila) - Alt Camp)

Valls - Pas cobert del carrer Mercat (Foto: Albert Esteves, 2019)

Valls - Plaça de l'Oli (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1911)

Valls - Plaça de l'Oli, postal antiga

Situació Plaça de l'Oli
Plaça rectangular, porxada en dos dels seus costats, enfrontats. El seu nom prové de l'antic mercat medieval de l'oli, traslladat a aquesta plaça l'any 1348. Va ser empedrada l'any 1487. La seva fesomia actual la va adquirir a mitjan segle XIX, quan es van construir les cases porxades. A una d'elles podem veure-hi la data de construcció: 1849. Alguns dels porxos de pedra estan decorats amb mènsules en forma de voluta.

A un dels extrems de la plaça hi ha un pas sota una casa, obert amb arcs rebaixats i cobert amb un embigat de fusta, que comunica amb el carrer de la Verdura. Aquest accés cobert està documentat des del segle XIV. De la mateixa època deu ser l'altre pas cobert que aboca a la plaça, el del carrer del Mercat, tot i que ha estat molt remodelats en època moderna.

A partir de 1860 se la va denominar plaça Topete. Cada dimecres i dissabte acull el Mercat de la Verdura, per això se la coneix també com plaça de la Verdura.