Arcs del Call jueu
(Valls (vila) - Alt Camp)

Valls - Arcs del Call jueu (Foto: Albert Esteves, 2019)

Valls - Carassa entre els carrers de la Carnisseria i de Sant Antoni

Valls - Carassa entre els carrers de la Carnisseria i de Sant Antoni (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Call
Els jueus van viure a Valls entre els segles XIII i XV, on van configurar un barri propi, en els actuals carrers del Call i dels Jueus, els quals conserven l'estructura medieval original, tot i que els habitatges han estat molt modificats. A l'alçada de l'actual núm. 18 del carrer dels Jueus, s'ubicava la sinagoga -activa fins al saqueig del Call, l'any 1391-, i al mateix carrer, fent cantonada amb el carrer de l'Església, hi havia l'antic Estudi. Es mantenen intactes els arcs ogivals que enllacen el carrer del Call amb el de l'Església, tot i que els brancals han quedat absorbits per les cases. Corresponien a una de les portes d'entrada del barri.

Entre els carrers Carnisseria i Sant Antoni hi ha una carassa cantonera gòtica que, segons la tradició, està relacionada amb l'expulsió dels jueus*.

*Popularment aquest cap s'ha relacionat també amb el bandoler del segle XIX conegut com la Pera, però en realitat és molt anterior, del segle XIV