Torre del mas Francàs
(El Vendrell | Coma-ruga i Sant Salvador - Baix Penedès)

El Vendrell - Mas del Francàs (Foto: Albert Esteves, 2006)

El Vendrell - Mas del Francàs (Foto: Ricard Vilà, 2021)

Situació Crtra.N-340, Km 1.186
El lloc del Francàs està documentat des del segle XIV, quan consta que tenia 7 focs.

El mas del Francàs és una masia fortificada, ben restaurada i actualment convertida en restaurant. L'element més antic és l'antiga torre de defensa, una torre de planta quadrada amb matacà defensiu. Presenta porta de mig punt, adovellada i una finestra emmarcada amb pedra, amb l'ampit sobresortit i restes d'espitlleres. Podria ser del segle XV, amb modificacions del XVII. Se sap que l'ala esquerra de la masia va ser construïda l'any 1702.

La restauració ha conservat les parets de pedra irregular amb alguns panys de carreus ben escairats, igual que les cantoneres i les llindes i brancals de les finestres. Els portals són de mig punt, adovellats.