Porta de l'antic castell
(Valls (vila) - Alt Camp)

Valls - Porta de l'antic castell

Valls - Porta de l'antic castell (Foto: Albert Esteves, 2019)

Valls - Porta de l'antic castell, foto antiga

Situació Plaça del Pati,11
El castell de Valls o de l'Arquebisbe va ser construït al segle XII a l'extrem nord-est d'allò que després seria el nucli emmurallat. Estava sotmès al condomini del rei i de l'arquebisbe de Tarragona, cadascun dels quals tenia batlle propi a la vila. A mitjan segle XV va ser engrandit per l'arquebisbe Arnau Sescomes i hi van sojornar tant el rei Pere el Cerimoniós com la reina Elionor d'Aragó, nomenada senyora de Valls, que va residir-hi entre 1382 i 1394.

Al segle XVIII va ser adquirit pel fabricant de licors Anton Baldrich i Janer (1731-1802), el qual el va transformar en un casal senyorial. L'any 1814 hi va fer estada el rei Ferran VII. El castell va ser derruït l'any 1983 i substituït per un edifici de nova planta. Només es va conservar el portal.

És un gran portal adovellat fet amb dovelles molt estretes i ben tallades. Està finament motllurat i té un guardapols exterior que enllaça amb les impostes dels brancals.