Arcs del celler del Paborde
(Valls (vila) - Alt Camp)

Valls - Arcs del celler del Paborde

Valls - Arcs del celler del Paborde (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Escrivania, 1-3-5
Al costat de l'Església, al nucli més antic de la vila hi ha quatre arcades ogivals paral·leles que formaven part de l'antic celler del Paborde, documentat des del segle XIV. A les acaballes del segle XVIII l'edifici va passar a mans de particulars que el van dividir i transformar en tres cases independents. Quan l'any 2000 dues d'aquestes cases van ser enderrocades, es van deixar a la vista els arcs i la part conservada de les parets de càrrega de l'edifici medieval, reforçats amb uns murs de construcció moderna.

En aquest celler s'emmagatzemava el delme, habitualment un 10% de la collita, que percebia el paborde en nom de l'arquebisbe. El paborde era l'administrador nomenat pel mateix arquebisbe per administrar els béns i rendes que li eren assignats i alhora el representava en la jurisdicció civil i criminal.