Capella i antic hospital de Sant Roc
(Valls (vila) - Alt Camp)

Valls - Capella i antic hospital de Sant Roc

Valls - Capella i antic hospital de Sant Roc (Foto: Albert Esteves, 2019)

Valls - Capella i antic hospital de Sant Roc, interior de la capella

Valls - Capella i antic hospital de Sant Roc (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1923)

Situació Jaume Huguet, 1
L'any 1562 el Consell de la vila va decidir edificar un nou hospital, extramurs, però molt a prop de la muralla. Es conserva una làpida que fa referència a la col·locació de la primera pedra, l'any 1566. Es va inaugurar dos anys després, amb la seva capella, posada sota l'advocació de sant Roc l'any 1582. L'edifici actual és fruit de les reformes i ampliacions de finals del segle XVIII i de la restauració que es va dur a terme als anys noranta del segle XX.

L'edifici, un cop perduda la seva funció d'hospital, ha tingut diversos usos: va ser escola, jutjat i actualment és la seu de l'Institut d'Estudis Vallencs.

De l'edifici en destaca la façana principal, amb la capella a mà esquerra, decorada amb esgrafiats. Les tres portes són d'arc escarser, decorades amb escuts a la llinda. A l'interior hi ha un claustre, amb columnes octogonals i arcs de mig punt. L'interior de la capella, amb pintures murals a la cúpula de l'absis, es fa servir com a sala d'exposicions.