Teatre Principal
(Valls (vila) - Alt Camp)

Valls - Teatre Principal (Foto: Albert Esteves, 2019)

Valls - Teatre Principal (Foto: Ajuntament de Valls)

AutorIgnasi Jordà Arnalich
Situació Jaume Huguet, 12
Construït entre 1845 i 1851, és considerat com el segon teatre més antic de Catalunya amb la seva estructura arquitectònica conservada. Va ser projectat per Ignasi Jordà Arnalich (c.1819-1883) que va ser arquitecte municipal de Valls entre 1845 i 1852, i decorat per l'escenògraf Josep Planella. La façana va ser realitzada l'any 1882*.

És un teatre "a la italiana", amb l'escenari, fossat per l'orquestra, pati de butaques, tribunes i amfiteatre de secció circular. La façana està plantejada en tres cossos verticals. El central té tres grans portals de mig punt alineats amb les obertures que aboquen al balcó corregut, separades per parelles de columnes, les quals sostenen un entaulament que fa de separació amb la galeria del pis superior. Hi podem veure dos medallons, amb les efígies de Calderón i Moratín, obra de l'escultor Anselm Nogués. Els dos cossos laterals estan decorats amb falses pilastres amb capitells compostos. El coronament està presidit per l'escut de la ciutat.

*S'ha publicat, i així figura en el Catàleg Municipal, que la façana va ser projectada per Lluís Homs, l'any 1882, però Homs, nascut l'any 1868, no va obtenir el títol fins a l'any 1897 (de fet, l'any 1882 tenia només 14 anys). Segons Jep Martí i Pilar Musolas -Valls. Recull gràfic 1863-1969. Ed. Efadós, 2011, pàg. 617- el projecte de façana és de Pau Forès Cartanyà.