Biblioteca Popular
(Valls (vila) - Alt Camp)

Valls - Biblioteca Popular

Valls - Biblioteca Popular (Foto: Albert Esteves, 2019)

Valls - Biblioteca Popular, el dia de la inauguració

Valls - Biblioteca Popular, el dia de la inauguració (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1918)

Biblioteques promogudes per la Mancomunitat de Catalunya

AutorLluís Planas Calvet
Situació Pg. Caputxins, 35
Va ser la primera de les diverses biblioteques promogudes per la Mancomunitat arreu de Catalunya. Fidel al llegat clàssic que havia abraçat el Noucentisme, la Biblioteca de Valls està concebuda com un temple grecoromà (fent un paral·lelisme amb la biblioteca com a temple del saber), amb pilastres i columnes jòniques a l'entrada. A més, dos templets amb cúpula semiesfèrica (en un temps, coberta amb trencadís vermell) coronant les dues cantonades.

L'edifici va ser projectat per Lluís Planas Calvet (Barcelona, 1879-1954), que després de treballar amb Puig i Cadafalch, va passar al Servei de Construccions de la Mancomunitat de Catalunya. L'esquema compositiu de la Biblioteca de Valls, de 1916, el va repetir de forma gairebé mimètica els anys següents a Olot, Sallent, les Borges Blanques i Canet de Mar (vegeu foto). Però la de Valls és l'única que conserva el seu aspecte formal intacte.