Carrer de la Cort
(Valls (vila) - Alt Camp)

Valls - Carrer de la Cort (Foto: Albert Esteves, 2019)

Valls - Carrer de la Cort (Foto: Santi Gomà, 2012)

Valls - Carrer de la Cort, postal antiga

Situació Cort
És el carrer més emblemàtic de la ciutat, el nucli antic de la qual travessa de banda a banda tot i que només hi conflueixen dos carrers, el de la Peixateria i el del Roser. Originalment, era un tram del camí que des de la vila closa de Valls conduïa al Pla de Santa Maria i va ser l'eix que va configurar el creixement urbanístic de Valls des del sector de l'església, la plaça del Blat i fins al castell -ara, la plaça del Pati-.

Se'l coneixia a l'època com el carrer de la Vilanova, i es va anar urbanitzant des del segle XIII fins al segle XVI, quan es pot dir que ja estava del tot construït. El nom de carrer de la Cort deriva de l'edifici on es reunia la cort del Batlle de l'arquebisbe, que es trobava en aquest carrer. Amb tot, entre 1868 i els anys vuitanta del segle XX va prendre el nom de carrer de Baldrich. Al llarg del seu traçat podem veure edificis singulars, com la capella del Roser, i algunes cases benestants de diferents èpoques, entre els segles XIV i XX.