Escut dels Gornals
(Valls (vila) - Alt Camp)

Valls - Escut dels Gornals a Can Dasca

Valls - Escut dels Gornals a Can Dasca (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Cort, 5
A la casa Foraster-Dasca (o Ca Dasca), refeta al segle XIX, es conserva la portalada original amb l'escut familiar dels Gornals, considerat bé cultural d'interès nacional. Els Gornals eren uns importants mercaders vallencs dels segles XVI i XVII. Procedien de Santa Coloma de Queralt i es van establir al carrer de la Cort al segle XVI.

L'escut té forma oval i està ornamentat amb volutes i fulles, a manera d'orla. Al medalló hi ha anagrama del cognom familiar, amb una G al centre, coronada amb una creu, i als quatre costats les lletres N i A, a la part superior, i L i S a la inferior.