Casa dels Frares de Santes Creus
(Valls (vila) - Alt Camp)

Valls - Casa dels Frares de Santes Creus

Valls - Casa dels Frares de Santes Creus (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Cort, 3
Edifici construït l'any 1611 pel monestir de Santes Creus que es feia servir tant d'hostatgeria pels frares que havien de sojornar a Valls com per altres utilitats de caràcter administratiu o comercial. Després de la desamortització (1835) la casa va passar a mans de particulars fins que l'any 1922 va ser adquirida per la Caixa per ser transformada en sucursal bancària tot i que, amb bon criteri, es va respectar gairebé íntegra la façana exterior. Actualment és ocupada per l'Oficina de Turisme.

L'edifici consta de planta baixa i tres plantes pis. Està construït amb carreus de pedra de molta qualitat els quals, a la planta baixa, formen un encoixinat i damunt de les portes un adovellat a saltacavall. A la dovella central hi ha l'escut de Santes Creus i la data de 1611. La porta petita que hi ha entre les dues originals va ser afegida a la reforma de 1922, igual que el balcó central i el pis superior. Això fa que les gàrgoles, que representen animals fantàstics i que segueixen al lloc original, no estiguin situades, com és habitual, al capdamunt de la façana.