Antic convent del Carme
(Valls (vila) - Alt Camp)

Valls - Convent del Carme, façana de la plaça (Foto: Albert Esteves, 2019)

Valls - Convent del Carme

Valls - Convent del Carme (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Plaça del Carme
És el convent més antic de la ciutat, fundat l'any 1321 pels carmelites als solars donats a tal efecte pels jurats de la vila. Va rebre la protecció de Pere III el Cerimoniós i de Martí l'Humà, així com de la reina Elionor de Xipre i va poder ser ampliat al llarg del segle XIV. A mitjan segle XVIII s'inicia un altre període de reformes i l'església i el claustre adquireixen la seva configuració actual. Després de la desamortització va ser convertit en hospital i, l'any 1878, l'església va ser convertida en parròquia. En l'actualitat és la seu del col·legi Enxaneta, després d'una rehabilitació portada a terme per Xavier Olivé Serret i Xavier Romaní Bover.

L'edifici conventual, situat al costat de l'església homònima, està estructurat al voltant d'un claustre. Els murs mestres de la planta baixa i el primer pis corresponen al convent medieval mentre que el segon pis, igual que el claustre, són obra del segle XVIII. La façana actual del convent és de 1868. Als murs del claustre es conserven fragments de pintures medievals.