Església de Sant Antoni Abat
(Valls (vila) - Alt Camp)

Valls - Església de Sant Antoni Abat

Valls - Església de Sant Antoni Abat (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Sant Antoni, 54 / Sant Sebastià
Els antonians van tenir una petita comunitat a Valls des del segle XIII fins a l'extinció de l'orde, l'any 1787. L'any 1721 van vendre el seu antic convent, situat a la part posterior de la Casa de la Vila, i va traslladar-se on ara hi ha l'església de Sant Antoni, iniciada l'any 1724 i que no va estar enllestida del tot fins a l'any 1753. L'any 1868 va ser convertida en parròquia.

És un edifici barroc, de planta basilical, amb la nau i el transsepte coberts amb volta de canó amb llunetes, i capelles laterals intercomunicades. El creuer està cobert amb cúpula sobre petxines i l'absis amb volta de canó i revoltó. La façana principal té un portal d'arc carpanell molt rebaixat, flanquejat per pilastres que suporten un entaulament presidit per la imatge del sant dins d'una fornícula. A la cantonada hi ha el campanar, amb un cos rectangular, de l'alçada de la nau, damunt del qual hi ha un segon tram amb els angles arrodonits, de maó vist.

A la façana del carrer de Sant Sebastià hi ha un portal adovellat de mig punt, actualment tapiat, probablement procedent de l'antic convent antonià. Al seu damunt destaca l'escut de pedra dels antonians, amb la lletra tau que identifica a sant Antoni Abat.